• Kattemynte

  Jeg har en eldre herre i hus som også nyter livet i hagen. Navnet er Mons, og han er en helt vanlig huskatt med ukjent opphav. Det vil si, vi som kjenner han vil nok ikke definere mr. Mons som «helt vanlig»…

  Mr. Mons

  Mr. Mons - eldre herre av type huskatt med personlighet

  Mons elsker å ligge i le bak en busk og slikke sol, han storkoser seg på jakt etter insekter, fugler og mus, og han jager vekk de fleste andre katter fra tomta – med unntak av et par lekre frøkener med bjelle og striglet pels.

  Hver eneste dag det ikke regner,  rusler han kveldstur på lydløse poter. Da stopper han alltid opp ved en blålilla staude, snuser på den og murrer fornøyd. Det hender både at han tygger på den og legger seg ned enten oppå den eller ved siden av. Blomsten heter kattemynte og ser slik ut:

   

  Kattemynte

  Blå staude ved navn "kattemynte". Elsket av mr. Mons.

  NEPETA racemosa

  Hagekattemynte ‘NEPETA racemosa’ er en lettstelt staude for sol. Den tilhører leppeblomstfamilien og trives i godt drenert jord med grus og kompost. Herdighetssone H5-6. Høyde ca 30 cm. Blomstrer i spir i fargen lyseblå. ar en tendens til å legge seg ned, noe som gjør den ypperlig til å skjule stygge kanter.

  Du ser først hvor vakker kattemynten er når den har stått i ro noen år. Den gjør seg godt som kantplante (myker opp), i stauderabatten og plantet i en tørrmur. Kattemynte klarer seg nesten uten stell hvis du kniper av visne blomster et par ganger i løpet av sesongen. Klipper du den helt ned etter første blomstring, vil den få et nytt flor på høsten. Den blomstrer fra juni til september og formeres ved deling eller stiklinger. Kattemynten passer utmerket sammen med roser – gjerne som en erstatning for lavendel som er noe mindre herdig.

  Kattemynte

  Liljer og roser trives med kattemynten rundt beina.

  Kattemynten trenger ikke mye stell, men liker å være til nytte - som i sommerlige oppsatser!

  Både Mons og jeg lover å komme tilbake med bedre og flere bilder til sommeren. Disse bildene er tatt med telefonkamera...) Takk for omvisningen, Mons!

  Denne bloggposten er sendt inn som bidrag til X-FAKTOR BLOMSTERKONKURRANSEN 2012, i kategorien BLÅ. Konkurransen holdes av Moseplassen, og vil du se flere bidrag, eller delta i konkurransen selv, klikk HER.

   

  Related Images:

Facebook kommentarer:

8 Responsesso far.

 1. Fine blomster! Men jeg burde kanskje ikke ha de i min hage ettersom jeg ikke er så glad i katter :)

 2. Krepsemor sier:

  Denne må jeg anskaffe meg, for som du sier så er ikke lavendel særlig herdig! Denne kan absolutt konkurrere med lavendel =) Og at Mons koser seg med den, er bare et pluss!
  Lykke til!

 3. Tua sier:

  Sjarmerende omviser i flott hage :) Masse lykke til.

 4. GNIST sier:

  Fint innlegg om kattemynten, mye informasjon og fine bilder både av Mons og en nydelig hage! Bildene viser godt hvor fin kattemynten er når man planter mange sammen med andre planter.

 5. Christian sier:

  Ikke rart katten din liker det det er marihuana for katter :) Her er en Tysk dokumentar om Kattemynte og hvorfor katter liker den: https://www.youtube.com/watch?v=F6bzMGnhdAg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *